• Om Poros

  Poros är namnet på de två öarna Sphairia och Kalavria.
  Sphairia är en vulkanisk klippa medan den större ön Kalavria består av ändlös grönska. På Sphairia klättrar Poros stad uppför de branta sidorna och välkomnar alla besökare med en inbjudande atmosfär.
  Under antiken var vattnet så grunt att man kunde vada över sundet men numera kör taxibåtar regelbundna turer. Poros erbjuder en avkopplande atmosfärt. Poros stad är mycket charmig med husen som klättrar upp för kullen. Vita och bruna hus med träjallusidörrar på balkongerna och röda tegeltak. Gränderna är smala och vindlande, trappa upp och trappa ner med små mysiga torg. Poros stad är otroligt vacker och fridfull.
  Från Poros stad som är en egen ö går en bro över till huvudön. Tar man till vänster efter bron kommer man till Neorion där det finns flera fina badstränder. Direkt till höger efter bron ligger stranden Kanali. Väljer man vägen rakt fram efter bron och håller till höger kommer man till Askeli där det finns en lång sandstrand.

  Vidare förbi Askeli leder vägen till Monestery Beach. Ovanför stranden ligger Zoodhohos-klostret.
  Poros stad motsvarar det mesta som människor föreställer sig hur en Grekisk östad ska se ut. Tätt byggda små hus som klättrar upp för kullen och skiljs åt av smala gränder. Efter kajen är det aktiviteter hela dagen. Små båtar med nyfikna besökare på utflykt och bofasta som åker till och från jobbet på fastlandet. Färjor kommer och går från morgon till kväll. Det är många kaféer, barer och restauranger i den lilla staden. Efter kajen ligger lyxjakter och segelbåtar förtöjda.
  Poros har ca 4000 invånare. Huvudnäringen är turism. Ön är bara ca 31 km² stor så det går lätt att göra sig hemmastadd
  . Längs dess kust finns många fina stränder.  Poros bildar den Saroniska ögruppen tillsammans med Egina, Hydra och Spetses.
  Poros betyder sund eller vattenpassage på grekiska och namnet kommer av det smala sund som skiljer Poros från Peloponnesos.

 • Historia

  Arkeologiska fynd har visat att ön Kalavria har varit bebodd i perioder sedan 1200 talet f. Kr
  Folket här verkar har levt ett ganska lugnt och fridfullt liv i skuggan av det antika Troezen på fastlandet. Troezen hade vid denna tid en mycket viktig ställning i samhället. En marin, religiös och politisk federation etablerades här på 600 talet f. Kr vilken kallades Amphictony. De första 7 medlemmarna var Aten, Egina, Epidaurus, Hermione, Napflion och Orchomenus. Syftet var att försvara medlemmarnas självständighet mot det växande Argolid på Peloponnesos.
  Federationen hade sitt säte i det heliga området på Kalavria där Posidons tempel byggdes. Poseidon var sjön och stormens gud. Antika Kalavria stad byggdes på berget Profet Elias sluttningar med perfekt utsikt över Vaionia bukten med sin välbevakade hamn.
  Kalavria hade som mest 4000 invånare som försörjde sig på fiske och handel.
  Runt 273 f. Kr hade vulkanen Methana sitt sista utbrott vars jordbävning förintade hela staden.
  År 1460 invaderade det Ottomanska riket Peloponnesos och befolkningen fick fly ut till öarna. Det var då den lilla ön Sfairia fick sina första invånare som i dag är Poros stad.
  Efter 1540 fick ön en andra våg av flyktingar som till största delen var Arvaniter, Ortodoxa albaner. I början byggde man husen uppe på berget så långt från kusten som möjligt p.g.a pirater. Husen blev fler och fler och med tiden bildades Poros stad. Först i början på 1800 talet byggdes hus efter kusten när den grekiska revolutionen var över. Då hade flottan sin bas här och personalen med familjer behövde bostäder. Man märker när man går efter kusten att husen är större och pampigare än inne i staden. Husen är mindre och enklare ju längre upp på kullen man kommer. Den 25 mars 1821 bröt frihetskriget ut som befriade Grekland från 400 års ockupation av det Ottomanska riket.

  Största delen av frihetskriget finansierades av de oerhört rika skeppsredarna från Hydra och Spetses och det var även deras skepp man använde.
  Man hade även hoppats på stöd från Ryssland men så blev det inte och det dröjde ända till slutet på 1827 innan friheten blev ett faktum.
  Då hade frihetskämparna blivit ruinerade och ägde bara spillror av skepp som ingen hade råd att reparera.
  De hade då enorma fordringar till regeringen för insatserna i kriget. Regenten Kapodistrias ignorerade dom helt då han ansåg att dom inte hade mycket att erbjuda den nya staten. Detta retade frihetskämparna enormt eftersom det var dom som Grekland hade att tacka för självständigheten.
  Till slut fick dom sin ersättning men bara en åttondel av hela beloppet. Vid det här laget var aristokratin, huvudsakligen på Hydra, så förödmjukade att dom bildade en motståndsrörelse mot Kapodistrias och därefter blev självständigt 1829.
  Motståndsrörelsen spred sig över landet och Kapodistrias oroade sig för inbördeskrig och beslutade sig för att slå tillbaka. Han planerade att blockera hydras hamn och beslagta fartygen. Han bad därför ryssarna om hjälp.
  Planen läckte ut och Hydraenerna under amiral Miaoulis ledning attackerade den grekiska flottbasen på Poros och lyckades beslagta de flesta grekiska fartygen. I 17 dagar höll han ut mot den grekiska armen som stöddes av ryssarna.
  Efter denna tragiska händelse blev Kapodistrias så impopulär att han slutligen mördades i Napflion 1833.

 • Strand
  Poros-beach-map

  Till vänster efter bron mot Neorion kommer i turordning:
  Micro Neorion
  består av sten och sand och på stranden finns en liten bar som även serverar smörgåsar
  Calypso bay är en liten strand med sand och sten och en liten bar.
  Neorion är en fin sandstrand med bra botten och det finns gott om tavernor samt ett vattensportcenter.
  Love bay har en fin sandstrand men en stenig botten.
  Russian bay har en lång brygga. Liten servering finns under högsäsong. Stenigt på strand och botten.

  Rakt fram och till höger efter bron kommer i turordning:
  Canali beach
  ligger närmast Poros stad till höger i sundet mellan den stora och lilla ön. Barnvänlig och långgrund. Den består av sand och klappersten.
  Askeli är den längsta stranden på ön. Strand och botten består av sand och sten. Vattensportcenter finns.
  Monastery beach ligger längst österut. Sten och sand på stranden och i vattnet. Lugnt och fridfullt.

  På öns baksida:
  Vajonia bay
  består av sand och sten på land och mycket stenigt i vattnet. Perfekt för snorkling. Du tar dig hit med moped/mc eller taxi.

 • Karta
  Poros-karta-01
  Poros-karta-02

  Från Atens flygplats tar ni er med buss X96 till Pireus, Atens hamn, och där ni tar ni båten till Poros .
  Klicka på bilden för att förstora.

  Poros stad ligger på den lilla ön. De flesta hotellen och alla badstränder ligger på den stora ön efter Neorion och Askeli med gångavstånd till staden. Klicka på bilden för att förstora.

 • Bra att veta


  Viktiga telefonnummer på Poros:

  Lands och riktnummer till Poros: +30 22980
  Turistpolis:        22256
  Hamnkontor:     22274
  Läkare:             22600
  Taxi:                  23003

  Övrig information om Poros
  -Vattnet kan drickas men det innhåller klor. Köp vatten på flaska för att undvika magproblem.
  -Valutan är EURO och det finns ett flertal bankomater och 2 banker i Poros  stad.
  -Fri trådlös Internet på de flesta caféer och restauranger i stan..
  -De flesta butikerna och restaurangerna accepterar visa och mastercard.
  -Nätspänningen är 230 volt och de svenska kontakterna passar.
  -Mobiltelefonen  har bra täckning.
  -Tidsskillnaden är plus en timme d.v.s du får ställa fram klockan en timme.
  -Det finns ett flertal apotek i Poros stad.

  Temperatur april - november

  Tänk på att det är fördelaktigare att ta ut pengar i bankomat på plats än att växla innan ni åker. Kom också ihåg att välja EURO i bankomaten och i affärer när ni betalar med kort. Väljer man att direkt växla till kronor är kursen mycket sämre.  Det är billigast att ta ut pengar i bankomat hos grekiska banken.

  Mars    April     Maj     Juni     Juli     Aug     Sept     Okt     Nov

   18         20        25        30       38       38        32       25       20

     8         12        16        18       25       25        20       16       10

   15         16        18        24       26       28        26       24       20

  Luft dag

  Luft natt

  Vatten

  Växla pengar

 • Panorama Apartments

  Panorama Apartments, ett av det mest prisvärda boendet på Poros. Alla lägenheter har en stor balkong med underbar utsikt över havet. Det är ett lägenhetshotell för självhushållning och perfekt för er som föredrar sol och bad. Panorama Apartments ligger på den grönaste delen av Poros, Askeliviken och är byggt i suterräng mot söder. Hotellet ägs av familjen Souliotis som talar bra svenska.

   

  Hotels.com02

   

 • Reseinformation
  RentalCars

  Du bokar själv flyg till Aten. För att säkert hinna med båten till Poros från Pireus bör du inte landa senare än 15.30 i Aten. Till hemresan bör du inte ha ett flyg som gå tidigare än 11.30 för att hinna till flygplatsen om du åker med första båten från Poros på morgonen. Efter det att du fått ditt baggage och går ut genom entrén, tar du direkt till höger. Ca 30 meter därefter är hållplatsen för buss X96 till Pireaus, hamnen i Aten. Biljetterna till bussen köper du i en vit kur som står till höger mot terminalbyggnaden lite längre fram. Köp gärna returbiljetterna på en gång. Dom gäller först då dom är stämplade vilket görs i bussen. Restiden är ca 1 timme till Pireaus. När bussen anlänt till Pireaus köper du båtbiljetter till Poros i kurarna direkt ute på kajen.
  Under högsäsong rekommenderar vi  att du förbokar biljetter till Flying Dolfin / Flying Cat då dom ofta är fullbokade.
  Resan med Flying Dolphin eller Flying Cat tar ca 1 timme till Poros. Resan med reguljär färja tar ca 2,5 timmar. Returbiljett köper du på Poros så tidigt som möjligt. (Barn t.o.m. 4 år gratis. 5 t.o.m. 10 år halva priset). Ta en taxi från Poros hamn till Panorama Apartments.
  När du kommer till Pireaus igen på hemresan så går du direkt till hållplatsen för buss X96 och köper biljett i kuren som står vid hållplatsen för avgång (om du inte redan köpt biljett på utresan).
  TIPS !
  Ett bra alternativ om du kommer sent till Aten och inte hinner med sista båten är att hyra bil och köra till Poros via Korint.
  Möjlighet finns att hyra bil enkel väg.
  Alternativ två är att bo en natt i Pireaus och fortsätta till Poros dagen efter.

 • Hyra bil / Vägbeskrivning

  Ett bra alternativ till buss och båt är att hyra bil enkel resa till Poros (hyra här lämna där). Är man 4 som betalar fullt pris för färjan är det inte mycket dyrare att köra bil.
  Bilresan tar maximalt 3 timmar.
  Pop´s car är dom enda som hyr ut bil enkel väg till Poros
  www.popscar.gr
  Pop´s car har även kontor i Galata rakt över sundet om du vill hyra bil för en dag.
  Sök hyrbil med Rentalcars.com för bästa pris och bästa försäkringsskyddet och avbokningsbart till 48 timmar före ankomst.

  Från flygplatsen kör man motorväg E94 (E8) mot Korint. Det är 3 betalstationer på vägen till Korint.  Vid Korint kör man av motorvägen vid den andra avfarten. Direkt efter avfarten står det Poros åt vänster sedan följer man skyltarna.  Precis 52 km från Korint (där ni svängde av från motorvägen) tar ni till höger mot Galata och sedan direkt till vänster mot Poros. Total restid med bilen från flygplatsen till Poros utan avbrott är 2.5 till 3 timmar.
  När ni kommer in i Galata (en genomfartsgata) ska ni svänga vänster direkt efter bensinstationen på höger sida. Kör ner mot vattnet och ta till höger. Det är från det hållet ev. bilkö är på vänster sida av vägen. Biljett köper ni i vita kuren vid kajen innan ni kör på. En för bil med förare och en för varje passagerare. Ibland får man backa på färjan. Följ alltid färjekillarnas anvisningar. Lämna biljetten när ni kör på.
  När ni kör av färjan på Poros tar ni till vänster och kör förbi militäranläggningen med idrottsplatsen till höger, över den lilla bron och vidare rakt fram. Följ vägen rakt fram som efter en bit svänger åt höger och upp för backen. Vägen fortsätter i en lång vänstersväng och går sedan utför. Efter hotell Golden view på höger sida, svänger vägen 90 grader höger. Mitt i den högersvängen tar ni vänster, fortsätter upp för den branta backen som slutar med en 90 graders vänstersväng. Fortsätt rakt fram förbi en vänster och en högersväng och ni har hotellet på höger sida.
  OBS. Om ni kommer mycket sent till Galata är det inte säkert att bilfärjan går över till Poros. I det fallet får ni ställa bilen i Galata och ta taxibåt över och sedan ta taxi till hotellet.
  Kör ni bil tillbaka till flygplatsen ska ni köra mot Korint och sedan följa motorväg E94 mot flygplatsen och Marcopolo. Sväng inte av mot Aten/Pireaus för då hamnar ni mitt i röran i Aten.

 • Hyra scooter / cykel

  Om ni tar till vänster vid kiosken och busshållsplatsen i askeliviken och följer vägen rakt upp och till höger så finner ni MOTO-STELIOS. Dom hyr ut scootrar och cyklar av alla typer. Med rätt färdmedel tar ni er lätt runt på ön och kan hitta er favoritstrand för sol och bad i det kristallklara vattnet. I samarbete med Panorama Apartments erbjuder MOTO-STELIOS full service, trevligt bemötande och lägre priser. Hos MOTO-STELIOS hittar ni vad ni behöver för att bekvämt ta er runt på ön. Om ni bor på Panorama Apartments får ni ett bättre hyrpris.

      I hyrpriset ingår
      Försäkring
      Obegränsad körsträcka
      Alla skatter
      Full service på ön
      Hjälmar 

Poros Grekland

start-se
start-no
start-dk
start-en