• Att äta ute

    Den riktigt goda maten får ni om ni väljer grekisk husmanskost och meze (smårätter).
    Det är vad dom är bäst på helt enkelt. Souvlaki och moussaka är kanske det som man förknippar med grekisk husmanskost (vilket är gott) men det finns mycket annan god traditionell mat som grekerna gjort sedan urminnes tider.
    För att hitta den rätta restaurangen ska ni titta efter var grekerna själva äter. Visst kan det var trevligt att sitta efter hamnpromenaden vid restaurangerna som lockar flest turister men kanske inte varje kväll och dessutom har dom kanske inte den bästa maten.
    Leta upp ställen där det sitter greker och äter  så får ni garanterat god mat. När ni väl har hittat en restaurang som verkar lovande så startar ni med att beställa meze vilket är små rätter med olika delikatesser som ni äter före varmrätten. Be gärna servitören om förslag om det är första gången ni provar på.
    Ni kan också välja att äta enbart meze och beställer då lite fler. Alla vid bordet plockar av dessa smårätter som kommer in på egna fat. Till detta dricker man med fördel retzina av god kvalitet (vitt vin med svag smak av kåda) och ouzo (aniskryddat brännvin) som spädes med isvatten eller så dricker man en grekisk öl som t.ex. Mythos eller Fix.
    Ni ska ta god tid på er vid matbordet och göra som grekerna, njut av mat och dryck och umgås.

    Poros-spiliada-02
  • Litet matlexikon

          Huvudrätter
          Kalamarakia (små friterade bläckfiskar)
          Mousaka (aubergin- köttfärslasagne)
          Keftedes (köttbullar)
          Chtapsdi ( kokt eller gillad åtta-armad bläckfisk)
          Kavouri (krabba)
          Gemista (ris-och köttfyllda tomater och paprikor)
          Souvlaki (grillspett)
          Brizoles (fläskkotletter)
          Souzoukakia (köttbullar med tomatsås och vitlök)
          Stifado (köttgryta med lök)
          Garides (räkor)
          Pagidakia (små lammkotletter)
          Pastitsio (Makaronpudding)
          Jouvetsi (Mustig köttgryta med pastagryn)

          Smårätter (Meze)
          Melitzana tiganiti (friterade auberginer) 
          Kolokithakia tiganita (friterade zucchini)
          Tzatsiki (yoghurt, vitlök och gurka)
          Melizanosalata (aubergindip)
          Chtapodi (bläckfisk)
          Kalamarakia (små friterade bläckfiskar)
          Tiropitakia (ostpaj)
          Saganaki (friterad ost )
          Dolmadakia ( vinbladsdolmar)
          Taramosalata
          (romdip)
          Bourekakia (små köttpajer)
           

  • Tavernor vi rekommenderar

    Rota - Ligger precis för posten vid Alpha Bank och är verkligen värd ett besök. Mycket trevlig personal och mat i toppklass. Prisnivån är lite högre.

    Poseidon - Ligger precis till vänster i högerkurvan in mot Poros stad. Mycket trevlig personal, god service och mat i toppklass.

    Colona - Finns både i Askeli och Poros stad. Goda grillrätter och mycket god souvlaki och gyros.

    Gia Mas - Hos Gia Mas får man ett trevligt bemötande av professionell personal. Man känner sig alltid välkommen.

    Lunchtavernan på gågatan efter posten - God vällagad smakrik grekisk husmanskost.

    Panorama - (har ingen koppling till hotellet) ligger ovanför askelistranden 5 min från hotellet.

    Vasilis - ligger ute i stora Neorion på höger sida. Buss eller moped tar er dit. Lägre priser än i stan. Höjdarmat.

    The Corner - ligger efter biografen och det är en grill med mycket god souvlaki och gyros. Även hemkörning.

    Spyros - ligger på vänster sida ca 100m in på vägen vid bron mot Neorion. Mycket prisvärt och gott.

    Garden - ligger på toppen av Poros stad. Trevlig atmosfär, lägre priser och mycket god mat.

    Platanos - ligger också på toppen av Poros stad. Trevlig atmosfär, lägre priser och mycket god mat.

ta ute

Läs mer om övriga Grekland och andra resmål.  Resor i Europa

Kommentarer och felrapportering till  webmaster